Twee veelvoorkomende vragen en de oplossing

Op onze helpdesk krijgen wij regelmatig de volgende vragen:

  • We zijn van internetprovider veranderd, er is een nieuwe router geplaatst en nu functioneert de printer niet
  • We hebben een upgrade gehad van ons besturingssysteem en nu functioneert de printer niet

Een nieuwe provider

Wanneer er een nieuw modem wordt geïnstalleerd krijgt de computer vaak een nieuw IP adres. Door de wijziging van het IP adres op de computer wordt de verbinding naar de printer verbroken. Vanaf dat moment kunt u geen printopdrachten meer uitvoeren naar de printer.

De oplossing:

Inventariseer vooraf wat het IP adres is van de computer en de printer. Zorg dat de nieuwe router zodanig wordt geconfigureerd dat de IP adressen behouden kunnen blijven. Geef de nieuwe router dit IP adres mee. Dit kunt u vinden en doen in de speciale webpagina die iedere router heeft. In de instructies van de router is deze pagina doorgaans vermeld.

Nieuw besturingssysteem

Een besturingssysteem is het systeem dat uw computer bestuurt, bijvoorbeeld Windows 7 of 8, OS van Apple, Linux of Unix. Wanneer er nieuwe computers worden aangeschaft (met een nieuwer besturingssysteem) of wanneer er op bestaande computers een upgrade van het besturingssysteem wordt gedaan, kan het voorkomen dat de printer, of andere apparatuur niet meer juist functioneren.

De oplossing:

Inventariseer vooraf of de printer drivers compatibel zijn met de nieuwe versie van de besturingssystemen die aangekocht gaan worden. Het aanpassen van drivers aan upgrades van besturingssystemen kost altijd enige tijd en soms vinden ze helemaal niet plaats. Dus check vooraf of uw printer driver met het besturingssysteem kan communiceren.

Bovenstaande tips zijn van toepassing op alle merken printers, en andere randapparatuur! Door vooraf deze simpele maatregelen te nemen kunt u veel tijdverlies voorkomen.